Vejledning og øvelsessprogram efter brystoperation

Vejledning og øvelsessprogram efter brystoperation

Rigshospitalet udleverede en vejledning og et øvelsesprogram til mig, da jeg blev opereret for brystkræft, som skulle hjælpe mig i gang med træning så hurtigt som muligt – og helst dagen efter operationen. Øvelserne skulle hjælpe mig tilbage til min vante funktion af arm og skulder – og det var deres erfaring, at de fleste  – med disse øvelser – kommer godt i gang igen efter operationen.

De afbildede øvelser er udarbejdet af fysioterapeuterne i Klinik for Fysio- og Ergoterapien på Rigshospitalet:

Det første jeg vil vise, er hvilestillinger med pude under den opererede arm:

img_2723

 

For at genvinde bevægelighed og styrke i skulder og arm er det som sagt vigtigt, at du allerede dagen efter operationen bevæger dig så frit og afslappet som muligt. Du må gerne bevæge armen stille og roligt inden for smertegrænsen – også selvom det strammer i armen og omkring operationssåret.

Jeg læste den udleverede pjece grundigt igennem, afprøvede øvelserne – og valgte de øvelser ud, der passede bedst til mig. De første dage efter  operationen gjorde jeg øvelserne meget forsigtigt (2-3 gentagelser) og kun til smertegrænsen. Efter nogle dage prøvede jeg at tage flere gentagelser og til sidst kunne jeg komme op på de 10 gentagelser, som pjecen anbefaler.

De næste billeder er de øvelser, som fysioterapeuterne anbefaler, du går i gang med allerede dagen efter operationen.

img_2717

 

 

 

 

 

 

img_2719

 

 

 

 

 

 

 

img_2720

 

 

 

 

 

 

 

img_2724

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_2725

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min sygeplejerske sendte en genoptræningsplan til Frederiksberg kommune og jeg blev ret hurtigt efter kontaktet af Frederiksberg Sundhedscenter, der ville høre, hvordan de bedst muligt kunne hjælpe mig.

Jeg valgte at få hjælp af en fysioterapeut med speciale i brystopererede. Hun bearbejdede mit arvæv og hjalp mig – over nogle måneder – med at få strakt højre arm så langt op, at jeg ville kunne folde hænderne bag hovedet, når jeg skulle i strålebehandling. Jeg troede ikke, at jeg nogensinde skulle kunne ligge på ryggen med foldede hænder bag hovedet. Men det lykkedes at nå målet inden strålebehandlingen gik i gang. Jeg lavede mine øvelser hver morgen og aften – og det gør jeg stadigvæk her tre år efter.

Gode råd når du skal i gang med øvelserne

  • Belast ikke over smertegrænsen – og genoptag langsomt dine daglige gøremål.
  • Brug langsomt den opererede arm som før, men undgå overbelastning og tunge løft de første 6 uger efter operationen.
  • Du vil få mere energi efter operationen, hvis du tager nogle daglige gåture og når du har det bedre, så genoptag for eksempel: cykling, løb, stavgang eller hvad du plejer at gøre, når du træner.
  • Hårdere træning må først genoptages efter ca 4 uger efter operationen og svømning må du først påbegynde igen, når huden er lægt og der ikke længere er skorpe på arret.
  • Det er først forsvarligt at køre bil igen, når du ikke længere er opmærksom på at beskytte dit bryst, men har fokus på at føre bilen.
  • Pas på sår og rifter på den opererede sides arm ved for eksempel at bruge handler ved havearbejde. Hvis uheldet er ude, så rens sår og rifter med det samme for at undgå infektion.
  • Undgå stærk varme. Smør dig ind i solfaktor 30-50 og udsæt ikke dine ar for direkte sol.
  • Hvis du har fået en brystbevarende operation, er det godt at bruge en blød BH af bomuld uden bøjle til at støtte brystet. Vælg en BH med god støtte af brystet, med brede stropper, og som er bred om brystkassen og uden snærende kanter. Jeg kan varmt anbefale Props and pearls, der blandt andet kan hjælpe brystopererede med lækkert lingeri, brystproteser, cremer af forskellig slags og andre former for støtte i en svær tid.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *