Noget om forventninger til resultat af undersøgelse

Noget om forventninger til resultat af undersøgelse

Umiddelbart vil I måske tænke, hvorfor skriver hun om denne oplevelse, når bloggen har fokus på cancer. Det interessante er ikke undersøgelsen, men den samtale jeg efterfølgende havde med en læge.

I sidste uge var jeg på Frederiksberg hospital til røntgenundersøgelse af mit højre knæ, fordi jeg har stærke sviende smerter på indersiden af knæet, der generer mig, når jeg går, sidder og ligger. Jeg har artrose (slidgigt) i højre knæ og denne overbelastning af knæet er kommet, fordi jeg gik for meget, da jeg var på storbyferie i november måned.

For at skåne knæet og komme oven på igen har jeg ikke trænet i de sidste par måneder. En lungebetændelse har lagt mig ned de sidste 14 dage. Men jeg er godt på vej til at være rask.

Med længsel har jeg ventet på denne undersøgelse siden før jul – og håbede – at røntgenbillederne ville vise årsagen til smerterne, så jeg kunne gå til min fysioterapeut og få lavet en træningsplan. Det var mit udgangspunkt, da jeg efter røntgen gik op til lægen, for at få svar.

Jeg kom ind til en venlig læge, der sagde, at han på billederne kunne se, at jeg har et typisk artroseknæ med flossede kanter og udvoksninger, der sikkert er dannet, fordi jeg har 4 cm forskel i længden af mine underben. Han undersøgte mig og kunne godt se, at jeg havde smerter, men hvorfor – kunne han ikke sige.

“Jeg kan godt operere dig”, sagde han, “men statistikken viste, at operation kun vil hjælpe i kort tid, så er smerterne tilbage igen”. Han anbefalede projekt G.L.A.D (Godt liv med artrose i Danmark), som er fysioterapeuter, der har specialiseret sig i artrose i knæ og hofter – og som vil bevise, at træning kan modvirke nødvendigheden af operation. Jeg kunne så fortælle, at jeg deltager i projektet hos Artrosefys på Frederiksberg, men ikke træner pt på grund af smerter i knæet.

Det var frustrerende at få at vide, at han ikke kunne se årsagen til mine smerter og heller ikke kunne svare på, hvorfor smertestillende medicin ikke hjælper. Det sagde jeg til ham og jeg sagde også, hvad mine forventninger til resultatet havde været.

Han kunne godt forstå min reaktion – og var overrasket over, at jeg reagerede så fattet på hans svar. Han fortalte, at han dagen før havde haft en patient, der var blevet vred og græd, fordi han ikke kunne give hende det svar, hun havde håbet på. Dertil svarede jeg, at jeg har talt med så mange læger og prøvet så meget inden for hospitalsverdenen, at jeg reagerer på en anden måde.

Jeg roste ham for hans ligefremme svar, hvortil han sagde, at det var vigtigere for ham at give et realistisk svar, end sende en patient til operation. Hvis patienten insisterede, så ville han operere, men ellers ville han anbefale træning.

I mit tilfælde ville jeg gerne have en MR-scanning af knæet – og det gik han med til at henvise mig til. Jeg har fået en tid til scanning den 12.2., så er det spændende, hvad der kommer ud af det!! Der ud over skal jeg begynde at træne igen uden belastning og prøve at tage glucosamin. Ingefær skulle også virke smertelindrende, så jeg tager ingefær shot et par gange om dagen.

Dét – jeg vil frem til med dette indlæg – er at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er at gøre sig selv klar på følgende inden besøget hos lægen:

  • Hvad vil jeg opnå med denne undersøgelse
  • Hvilke spørgsmål vil jeg stille lægen
  • Hvad gør jeg, hvis jeg ikke får dét svar jeg håber på at få

Jo bedre forberedt du er – inden du går til læge – jo bedre samtale vil du også få. Skriv spørgsmålene ned og tag en bisidder med til at hjælpe dig til at få svar på dét, du har brug for at vide.

Foto: Jakob Carlsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *