Hvilken operation og behandling skal jeg vælge?

Hvilken operation og behandling skal jeg vælge?

Da jeg fik svaret på biopsien – at jeg havde brystkræft – og den var ondartet – så gik min hjerne i stå. For hvad indebar det svar? Flere spørgsmål for mit vedkommende.

  • Hvornår skulle jeg opereres?
  • Hvilken betydning ville operationen få for min højre arm?

Se mere under http://www.klardialog.dk/spoergsmaal/moede-1-svar-paa-biopsi

Jeg fik med det samme at vide, at jeg ville få en brystbevarende operation. Man ville samtidig fjerne 2 skildvagtslymfer under armen, for at se om canceren havde spredt sig.

Mine overvejelser begyndte for alvor, da operationen viste, at canceren havde spredt sig til den ene af de to skildvagtslymfer, og at tumor var så stor, at lægerne ville anbefale kemoterapi, strålebehandling og antihormonbehandling. Jeg blev opereret igen og fik fjernet alle lymfer, som heldigvis viste, at canceren ikke havde spredt sig.

Jeg havde hele tiden sagt til mig selv, at jeg ville gå med til de operationer, der skulle til – og håbede på, at lægerne var så dygtige til at skære, at det ikke ville påvirke min brug af højre arm. Jeg ville også sige ja tak til strålebehandling og antihormonbehandling, for det kunne jeg overskue og forholde mig til.

Men da jeg fik at vide, at jeg burde begynde med 6 gange kemoterapi, så ville jeg egentlig helst have sagt nej, fordi min krop reagerer kraftigt på stærk medicin. Hvordan ville kemoen påvirke min spastiske lammelse og muskelsvind?

Læger og sygeplejersker sagde hele tiden, at det var et tilbud til mig – og at det stod mig frit for at sige nej tak. Dog ville de anbefale, at jeg takkede ja til deres efterbehandlingsplan, fordi statistikken viser, at jo flere behandlinger man får – jo lavere er risikoen for tilbagefald.

Både familie og venner rådede mig til at sige ja tak til hele efterbehandlingsforløbet. Jeg turde ikke gøre andet end at sige ok, så gør jeg det. Jeg vidste med mig selv, at hvis canceren kom tilbage, så ville jeg kunne sige – jeg gjorde alt, hvad lægerne mente, var den rigtige behandling for mig på det tidspunkt.

Uanset hvem man er – og hvilken sygdom man rammes af – så er det vigtigste at følge sit hjerte og sin fornemmelse og bagefter kunne leve med den beslutning man har truffet. Dét der er det rigtige for mig er ikke nødvendigvis det rigtige for dig. Vi reagerer individuelt på de behandlinger, vi får. Nogen får mange bivirkninger andre ingen eller meget lidt.

Jeg har selv haft glæde af at skrive mine spørgsmål ned og tale med lægen om det, når jeg kom til samtale. På bloggen kan du under spørgsmål få inspiration til, hvad du kan spørge om. Læger og sygeplejersker har altid taget mig alvorlig og svaret så godt de kunne. Hvis spørgsmålene kan være en støtte for dig, så er du velkommen til at bruge dem. Kom gerne med kommentarer.

Det er snart 3 år siden, at jeg blev opereret første gang. Jeg går til kontrol hvert halve år og har ingen tegn på tilbagefald.

Foto: Jakob Carlsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *