Hvad er vigtigt at spørge om

Hvad er vigtigt at spørge om

Foto: Jakob Carlsen

Mens jeg sad og skrev på dette indlæg, havde jeg hele tiden i baghovedet, at jeg senere på dagen skulle til mit halvårlige tjek på Onkologisk Afdeling. Det var først aftenen før, at jeg satte mig ned og læste de spørgsmål igennem, som jeg stillede sidste gang.

Jeg brugte tid på at mærke efter og overveje, hvad der var vigtigt for mig at sige og få svar på denne gang, og hvad der har ændret sig siden sidst.

Det var den samme læge, jeg skulle til tjek hos, som var min læge mens jeg var i kemo for 3 år siden. Hun kender mig – så jeg tog mit papir frem, med de ting jeg havde skrevet ned og begyndte at læse op:

  1. Hvilke bivirkninger jeg har med Tamoxifen: jeg har hedeture, er træt, har svært ved at koncentrere mig, mister hurtigt overblik, lettere utilpashed, tørhed i skeden, træg mave og spiser helst ikke oksekød. Siden jeg begyndte med pillerne for 2½ år siden har jeg taget Pantoprazol mod sure opstød. Da jeg ikke længere får sure opstød, er jeg holdt op med at tage dem. Jeg tager D-vitamin og kalk.
  2. Pillerne giver mig problemer med vægten. Men en diætist tilser mig ca hver tredje måned – og det ansporer mig til at veje min mad og skrive det ind i madlog.dk. På den måde kan jeg styre, hvad jeg indtager og hvor mange kalorier jeg får. Jeg taber mig og mangler kun nogle få kilo i at veje dét, jeg gerne vil.
  3. Jeg fortalte, at jeg har fået en MR-scanning af højre knæ, da jeg har konstante smerter på indersiden af knæet. Jeg har artrose og der sidder væske på indersiden af knæet. Lægen fraråder operation, men anbefaler træning. Jeg er begyndt at tage følgende præparater mod slidgigt: Vcaps (glucosamin, MSM og Condroitin), Reumazall (styrker og balancerer muskler og led), Magnesium Citrate, Omega 3 fiskeolie og Multidophilus 24.
  4. Lægen havde ingen kommentarer til den naturmedicin jeg tager. Hun undersøgte mine bryster og fandt ingenting. Alt var som det skulle være. Hun fortalte, at afdelingen har lavet om på kemobehandlingen. Alle får 3 gange CE med ca 3 ugers mellemrum. Men Taxotere, som går ud over hud, negle og muskler bliver i dag givet én gang om ugen, men i mindre doser. Det skulle nedbringe de bivirkninger man får. På grund af den ændrede behandling, så skal jeg først til kontrol om 8 måneder. Det glædede hende, at jeg har det godt og i det daglige kan abstrahere fra at have haft kræft. Det er kun naturligt at blive nervøs inden kontrolbesøget. Det skal bare ikke fylde i hverdagen. Hvis jeg spekulerer over et eller andet, så skriver jeg det ned og gemmer spørgsmålet til jeg skal til tjek næste gang. På den måde er det ude af mit hoved og kan vente med at tage det op til jeg skal til tjek næste gang.
  5. Mit sidste spørgsmål er hver gang: Hvor lang tid skal jeg fortsætte med at tage pillerne? – Svaret er 10 år – og hvis jeg spørger mere, så kan jeg risikere at hun siger 15 år. Så længe at bivirkningerne ikke er værre, end de er nu, så fortsætter jeg et år mere.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *