Bivirkninger når alle lymfer er opereret ud

Bivirkninger når alle lymfer er opereret ud

Da jeg fik svar på første operation – hvor de fjernede knuden i brystet og to skildvagtslymfer – viste den nærmere undersøgelse, at canceren havde spredt sig til den ene af de to skildvagtslymfer. Jeg blev opereret igen og fik fjernet alle lymfer under højre arm.

Min bekymring var, hvilke bivirkninger dét kunne give mig. Jeg fik at vide, at lymfesystemet skulle til at finde en ny måde at udskille lymfevæsken på.

  • Jeg kunne risikere at få en golfbold-lignende bule under armen. Hvis det skete, så skulle jeg kontakte min sygeplejerske på Brystkirurgisk afdeling og få en tid til tømning.
  • Jeg kunne også risikere at få lymfødem arm, som er en hævelse af armen efter operation af lymferne.

Jeg måtte tømmes for væske 4 gange med ca. en uges mellemrum. Det er ikke fordi, at det gør ondt at blive tømt. Det er bare mig, der ikke kan tåle at se nåle og jeg bryder mig ikke om at blive stukket i. Min fotograf Jakob Carlsen fik lov til at tage billeder af, hvordan en tømning foregår. Og det er dét, I kan se på billedet neden for teksten.

Jeg var mest bekymret for, om jeg ville få lymfødem arm. Så derfor laver jeg arm øvelser morgen og aften, for at få bevægeligheden tilbage i armen. Disse øvelser laver jeg stadigvæk morgen og aften.

Foto: Jakob Carlsen

 

Bente09

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *